Voorbeeld ideale aanvraag VAR voor een ondernemer


Fiscaal de meest gunstige vorm is ondernemer. Dan heb je de meeste aftrekposten en betaal je het minste belasting. De vraag is: wanneer ben je ondernemer?
 
In de bijlage vind je een ideaal ingevulde aanvraag VAR voor een ondernemer. De aanvraag moet naar waarheid worden ingevuld, anders is deze niet geldig. Wanneer er dus punten zijn waar je niet aan voldoet, zorg dan dat je er aan gaat voldoen.
 
Toelichting bij afwijkingen op het voorbeeld ideale aanvraag VAR ondernemer:

2.a  Voor elke activiteit moet je een aparte VAR aanvragen. Ben je bijvoorbeeld timmerman en loodgieter, dan moet je 2 aanvragen doen. Dat is niet gunstig, omdat voor je dan waarschijnlijk niet aan het urencriterium voor zelfstandigen gaat voldoen. Doe je daarnaast nog andere werkzaamheden, dan kun je jezelf beter onderhoudsbedrijf noemen, zodat alle werkzaamheden onder één VAR vallen.

2.b Voor het nieuwe kalenderjaar kun je vanaf 1 september een nieuwe VAR aanvragen. Je ontvangt automatisch een VAR als: 
je de afgelopen 3 jaar een VAR hebt aangevraagd
je telkens een VAR voor hetzelfde soort werk hebt aangevraagd
je het werk onder vergelijkbare omstandigheden hebt uitgevoerd je telkens dezelfde VAR van de Belastingdienst hebt gekregen de Belastingdienst de VAR’s in de tussentijd niet heeft herzien
 
2.d Als ondernemer werk je minimaal 1225 uur per jaar. Dit kunnen ook uren zijn voor acquisitie, studie, administratie en reizen.  Die indirecte uren zijn doorgaans niet meer dan 250 uur. Voor 2009 en 2010 is de Belastingdienst coulant met de beoordeling van die indirecte uren vanwege de kredietcrisis.
 
2.e 3 opdrachtgevers is het minimum voor een ondernemer, waarbij niet één opdrachtgever meer dan 70% van de omzet beslaat.
 
2.g  Dit is een belangrijk artikel, als jij met je opdrachtgever hebt afgesproken dat jij alleen de werkzaamheden mag uitvoeren zou dit kunnen wijzen op een arbeidsovereenkomst.
 
2.i Als jij hebt afgesproken dat het risico van een slecht resultaat voor de opdrachtgever is en niet voor jou , zou dit kunnen wijzen op een arbeidsovereenkomst.
 
2.j en 2.k Valkuil: er zijn werkgevers geweest die hun werknemers hebben ontslagen en vervolgens hebben laten factureren als ondernemer. Hier is de Belastingdienst extra alert op. De overige vragen bepalen of die ex-werknemer wel echt een ondernemer is.
 
2.l Wanneer hier de vraag met ja wordt beantwoord, zou er mogelijk sprake zijn van een dienstverband bij het bemiddelingsbureau
 
3.a  In het eerste jaar kun je nog minder dan 10.000,- per jaar verdienen. Wanneer je dit een paar jaar volhoudt, is het de vraag of je ondernemer bent of een hobby uitoefent.  Ook is het de vraag of je wel aan het urencriterium voldoet. Als je niet aan het urencriterium voldoet, maar toch verder wel ondernemer bent wordt je ingedeeld in :Inkomsten uit overige werkzaamheden
 
3.b c d en e Wanneer je hier ja invult is er sprake van een arbeidsovereenkomst
 
4,b Een website hebben is ook reclame maken. Presenteer je als bedrijf met bijvoorbeeld visitekaartjes, logo, op Linkedin
 
4.d Geen personeel kan natuurlijk ook
 
4.f.g.h  Deze vragen zijn niet heel relevant, maar vullen het totaalbeeld of je ondernemer bent of niet, aan.  Als bijvoorbeeld de vorige vragen aangeven dat er een arbeidsovereenkomst zou kunnen zijn en je vult bij vraag 4g in, dat je ook nog eens altijd op de locatie van de opdrachtgever werkt, dan kan dat de doorslag geven dat er wordt vastgesteld dat er een arbeidsovereenkomst is.
 
4.i Vraag bij Online Accountants MKB hoe je het makkelijkst een boekhouding kan bijhouden zonder al te veel kosten te maken. 

Voor meer afwijkende vragen: vraag een gratis gesprek aan bij jouw Online Accountant in de buurt of mail info@OAMKB.nl
 
Op de website van DeZaak kunt u ook nog een leuke blog over VAR vinden. 
 
Je kan de aanvraag hier downloaden.